Kategorie

eBiuletyn-Newsletter

DROŻDŻE IOC BAYANUS 50g

DROŻDŻE IOC BAYANUS 50g

Aktywne drożdże winiarskie IOC BAYANUS - francuski szczep dający 17 % w winie, nastawie owocowym, miodach ...

Więcej szczegółów


8,00 zl brutto

Program lojalnościowyNie ma punktów za ten produkt.



Szczep "Saccharomyces cerevisiae bayanus" z Francji z regionu Szampanii.
Aktywne, szybkie i pewne drożdże do całkowitego odfermentowania cukru w nastawie. Drożdże te mają doskonałą reputację i są wysoko oceniane w produkcji win wszelkiego rodzajów.
Zapewniają całkowitą i szybką przemianę cukru bez niepożądanych związków ubocznych typu fenole, kwasy octowe dextryny.
Stosowane do fermentacji głównej oraz "pobudzenia" wolnej i zastałej fermentacji.

Z 16g cukru otrzymujemy 1% alkoholu.
 


Odporne na wysokie stężenie alkoholu 17%, przez co można z powodzeniem stosować do produkcji miodów pitnych oraz zacierów.  

Polecane i wskazane w przypadku zatrzymania się win na innych drożdżach, czyli używamy ich też z powodzeniem do refermentacji.


Temperatura pracy ( fermentacji ) drożdży 14-33sC - optymalna: 22-28sC.


DAWKOWANIE:

- wina białe - 10-20g / 100l

- wina czerwone 20-30 g / 100l

- ponowna fermentacja (refermentacja) 50g / 100l


UWADNIANIE:

Odpowiednią ilość drożdży wsypać do 10-cio krotnej ilości ciepłej wody 30-35sC, np. 10g drożdży wlewamy do 100 ml wody. odczekujemy 10-20 minut po czym wlewamy całą zawartość do nastawu/wina, intensywnie mieszamy cały nastaw w celu lepszego rozprowadzenie się drożdży. Różnica temperatury wody z drożdżami i nastawu nie powinna być większa niż +/- 10sC.

Opakowanie: woreczek strunowy zawiera 50g drożdży

Termin ważności: 02.2019r
wyprodukowano we Francji.


 

Nie zapomnijmy o dodaniu do drożdży pożywki idealna harmonia to ACTIVIT.

Koszyk  

jest pusty

Nowe produkty

Brak nowych produktów na tą chwilę

Reklama