Kategorie

eBiuletyn-Newsletter

PEAR CIDER - CYDR GRUSZKOWY ORZEŹWIAJĄCY

PEAR CIDER - CYDR  GRUSZKOWY ORZEŹWIAJĄCY

Bardzo popularny, orzeźwiajacy napój alkoholowy na bazie soku owocowego (jabłkowego). Z "cider kit-u" można wykonać wino, zmienijąc jedynie ilość cukru.

Z jednej puszki można otrzymać ~23litrów wykwintnego cydru;)

Więcej szczegółów


68,00 zl brutto

Ostatnia sztuka!

Program lojalnościowyKupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 punkt może być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zl.



PEAR CIDER KIT - najogólniej cydr to przefermentowany sok z dojrzałych gruszek (lub innych owoców bez udziału cukru) o wyglądzie od mętnego po klarowny napój, o zawartości alkoholu 2-7% (przy dodatku cukru, glukozy uzyskuje ise stężenia  ~ 7% ).

Cydr odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem owocowym, bardzo dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany jest ze sfermentowanego moszczu owocowego (2-8% alkoholu), w sposób zbliżony do produkcji piwa „metodą” górnej fermentacji.

Jest on szczególnie popularny w Wielkiej Brytani,Francji, Irlandii, litwie i Belgi.                                                 

 

PEAR cider kit zawiera:

- skoncentrowany sok gruszkowy

- saszetkę specjanych drożdży do cydru (cider yeast)

- esencje smakowa "gruszkową" (pear flavouring)

- instrukcję krok po kroku jak wykonać cydr lub wino

 

Wykonanie cydru jest analogiczne do przygotowywania domowego piwa z brewkit-ów. Nie wymaga skomplikowanych czynności ani przyrządów.

Dodatkowo potrzebujemy 1,3kg (dla cydru) lub 3,5kg (dla wina) cukru lub glukozy oraz 60g do nagazowania- "refermentacji" - by uzyskać nagazowanie "napoju".    

Do wyklarowania (po fermentacji) możemy zastosować turbo klar, uzyskamy krystaliczny napój bez zmętnienia. Cydr im dłużej leżakuje (tak jak domowe piwa) samoczynnie się wyklaruje ;). 

Temperatura fermentacji 20-28sC. W przypadku niższej temperatury czas fermentacji będzie wydłużony- jest to normalne zjawisko.

Czas fermentacji 7-10 dni. Po około 2-3 tygodniach cydr jest gotowy do konsumpcji.. warto ;) 

 

                    Termin ważności 09.2019r.


Koszyk  

jest pusty

Nowe produkty

Brak nowych produktów na tą chwilę

Reklama