Kategorie

eBiuletyn-Newsletter

APPLE CIDER - CYDR / Calvados JABŁKOWY ORZEŹWIAJĄCY

APPLE CIDER - CYDR / Calvados JABŁKOWY ORZEŹWIAJĄCY

Wszystkie zdjęcia

Bardzo popularny orzeźwiajacy napój alkoholowy na bazie soku owocowego (jabłkowego), można z tego "cider kit-u" wykonać również wino zmienijąc ilość cukru. Z jednej puszki można otrzymać ~23litrów wykwintnego cydru;)

Więcej szczegółów


68,00 zl brutto

Ostatnia sztuka!

Program lojalnościowyKupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 punkt może być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zl.



APPLE CIDER KIT - najogólniej cydr to przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (bez udziału  cukru) o wyglądzie od mętnego po klarowny napój o zawartości alkoholu 2-7% (przy dodatku cukru, glukozy uzyskuje się stężenia ~ 7% ).

Cydr odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, bardzo dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany jest ze sfermentowanego moszczu jabłecznego (2-8% alkoholu), w sposób zbliżony do produkcji piwa „metodą” górnej fermentacji.

Jest on szczególnie popularny w Wielkiej Brytani, Francji, Irlandii, Litwie i Belgii.                                                 

Cydr służy także do produkcji alkoholów destylowanych, tzw. brandy jabłkowych z których najbardziej znane to calvados.

Apple cider kit zawiera:

- skoncentrowany sok jabłkowy

- saszetkę specjanych drożdży do cydru (cider yeast)

- esencje smakowa "jabłkową" (apple flavouring)

- instrukcję "krok po kroku" jak wykonać cydr lub wino

 

Wykonanie cydru jest analogiczne do przygotowywania domowego piwa z brewkit-ów. Nie wymaga skomplikowanych czynności ani przyrządów.

Dodatkowo potrzebujemy 1,3kg (dla cydru) lub 3,5kg (dla wina) cukru lub glukozy oraz 60g do nagazowania- "refermentacji" - by uzyskać nagazowanie "napoju".    

Do wyklarowania (po fermentacji) możemy zastosować turbo klar, uzyskamy krystaliczny napój bez zmętnienia. Cydr im dłużej leżakuje (tak jak domowe piwa) samoczynnie się wyklaruje ;). 

Temperatura fermentacji 20-28sC. W przypadku niższej temperatury czas fermentacji będzie wydłużony, jest to normalne zjawisko.

Czas fermentacji 7-10 dni. Po około 2-3 tygodniach cydr jest gotowy do konsumpcji.. warto ;)  

                    

Zwiększając ilość cukru do 3,8kg uzyskamy wyborne wino, a po procesie destylacji bogaty w smak i aromat Calvados. 

Termin ważności: 09.19


Koszyk  

jest pusty

Nowe produkty

Brak nowych produktów na tą chwilę

Reklama