Fermentacja piwa od kuchni. Co trzeba wiedzieć?

Decyzja podjęta – zamierzamy uwarzyć swoje pierwsze piwo. Nie jest to prosta sprawa, ponieważ sztuka piwowarska jest dziedziną zawiłą, kształtująca się już od stuleci. Poznanie tego złożonego etapu, jednego z najważniejszych składowych procedury warzenia piwa, jest niezbędne do wydobycia z wytwarzanego trunku smaku najwyższej jakości. Postaramy się wprowadzić Was w temat fermentacji piwa. Zapraszamy! Czytaj dalej Fermentacja piwa od kuchni. Co trzeba wiedzieć?

Sprawdź, jak się nie pogubić, wybierając drożdże do nastawu

Różnorodne nastawy wymagają innej fermentacji, dlatego kupując drożdże trzeba się wykazać podstawową wiedzą na temat produktów gorzelniczych. Podpowiadamy, w jaki sposób dobrać drożdże do wysokoprocentowego nastawu, które usprawnią proces produkcji domowego alkoholu i pozytywnie wpłyną na jego smak. Czytaj dalej Sprawdź, jak się nie pogubić, wybierając drożdże do nastawu

Alkoholomierz, czyli przyrząd do sprawdzania mocy w domowym nastawie

Zaopatrzenie się w odpowiedni sprzęt to klucz do sukcesu, jeśli chcemy przyrządzić alkohol o określonej mocy. W tej kwestii nie ma wątpliwości: nawet wprawiony w boju gorzelnik wspomaga się areometrem wielokrotnego użytku, bez którego zamiast trunku o upragnionym stężeniu, otrzymałby twór niezdatny do picia. Poniżej piszemy o tym, dlaczego warto zakupić alkoholomierz i jak to zrobić, żeby nie przepłacić. Czytaj dalej Alkoholomierz, czyli przyrząd do sprawdzania mocy w domowym nastawie

Planujesz produkcję piwa? Oto, co powinieneś wiedzieć na temat drożdży piwnych

Tajemnicą dobrze uwarzonego piwa jest zadanie odpowiednich drożdży. To jednak dla wielu okazuje się przeszkodą nie do przejścia, gdyż nauka dobierania szczepów do przygotowywanej mikstury bywa trudniejsza, niż matematyka. Tu liczą się bowiem nie tylko wyuczone wzory i logiczne myślenie, ale również szósty zmysł piwowara. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, dobierając drożdże piwne. Zapraszamy do lektury i pogłębiania swojej wiedzy na temat hobbystycznego wytwarzania trunków. Czytaj dalej Planujesz produkcję piwa? Oto, co powinieneś wiedzieć na temat drożdży piwnych

Pora na orzeźwienie! Bezalkoholowy podpiwek pod lupą

W sezonie letnim często mamy ochotę na orzeźwienie, jednak nie zawsze możemy sobie pozwolić na wypicie czegoś z procentami. Idealnym wyjściem z tej, wbrew pozorom, trudnej sytuacji, okazuje się sięgnięcie po podpiwek. Dowiedz się, czym wyróżnia się ten tajemniczy napój i dlaczego warto go lepiej poznać. Czytaj dalej Pora na orzeźwienie! Bezalkoholowy podpiwek pod lupą